Podcasts

Podcasts als vorm van professionalisering

Kevin Van Eenoo |

Overal zie je mensen die een koptelefoon dragen of oortjes in hebben. Ik vraag me dan wel eens af wie muziek aan het beluisteren is en wie gekozen heeft voor een podcast. Zelf behoor ik meestal tot die tweede categorie. Ik ga met de trein naar het werk en ben vaak onderweg in functie van stagebezoeken. Het zijn ideale momenten om podcasts te beluisteren.

De Nerdland Maandoverzicht podcast was voor mij de eerste podcast die ik de moeite waard vond om maandelijks te volgen. Lieven Scheire en zijn mede science freaks zorgen altijd voor heel aangename afleveringen waarbij het belangrijkste wetenschapsnieuws van de voorbije maand aan bod komt. Wie me dan tegenkomt in de trein of op straat kan zich misschien afvragen waarom ik zo vaak aan het glimlachen ben. Waarschijnlijk komt het door dit gezelschap in mijn oren.

Ondertussen hebben podcasts veel aan populariteit gewonnen. Er is een groot aanbod en er komen er nog steeds bij. Een podcast maken is dan ook relatief eenvoudig. De drempel om ze te beluisteren is nog kleiner. Gewoon een podcast app downloaden op je smartphone en je bent vertrokken. Zelf maak ik gebruik van Spotify om podcasts te beluisteren, maar dat kan ook via Apple Podcasts, Deezer, Google Podcasts, Soundcloud, YouTube ...
 

Onderwijspodcasts

Er bestaan podcasts over heel diverse onderwerpen en uiteraard ging ik als onderwijsmens onder andere op zoek naar het onderwijsgerelateerde aanbod. Hieronder vind je een twee (onderwijs)podcasts die ik echt de moeite waard vind.

In de lerarenopleiding deel ik vaak podcastafleveringen met studenten en collega's. Enerzijds omdat ik hoop dat ze geïnspireerd zullen worden door die aflevering(en) te beluisteren. Anderzijds omdat ik het gevoel heb dat het beluisteren van kwaliteitsvolle podcasts een goede en eenvoudige manier is om jezelf te professionaliseren.
In onderstaande podcasts komen bijvoorbeeld heel vaak experts aan het woord met veel onderzoeks- en/of praktijkervaring. Je krijgt via de podcasts gratis toegang tot waardevolle expertise. Het beluisteren van podcasts die aansluiten bij jouw professionele context kunnen je helpen om te reflecteren over je eigen handelen en nieuwe inzichten te krijgen die je praktijk vooruit helpen. Dat is alvast mijn ervaring.
 

Buiten de krijtlijnen

De eerste podcast in het lijstje is Buiten De Krijtlijnen. Ik neem hieronder even de beschrijving over van de oprichter van deze podcast:

Buiten De Krijtlijnen is een podcast over onderwijs. Aan de hand van gesprekken met experts, leerkrachten, directeurs, pedagogen en ondernemers probeert de podcast het antwoorden te vinden op de onderwijsvraagstukken van deze tijd. Maar de podcast wil ook inspireren, creëren en motiveren. Buiten De Krijtlijnen werd opgericht door Rinke Vanhoeck. Rinke is zelf actief in het onderwijs als leerkracht secundair onderwijs en probeert wat hij meemaakt in de praktijk, te gebruiken in de podcast om zo tot concrete en verhelderende gesprekken te komen.

Buiten De Krijtlijnen is een kenniscentrum dat aan de hand van audio en video leerkrachten wil professionaliseren en inspireren.

Deze podcast heeft ondertussen al meer dan 140 afleveringen op de teller. Hieronder vind je een overzicht van enkele afleveringen die me zijn bijgebleven:

Uiteraard koos ik afleveringen die vooral aansluiten bij mijn persoonlijke professionele interesses (digitale didactiek, lerarenopleiding ...), maar de podcast heeft nog veel meer te bieden. Ontdek het aanbod vooral zelf!
 

LLEARN

Over de LLEARN podcast ben ik heel enthousiast. Ik heb hem recent ontdekt en het is een heel aangename en toegankelijke podcast om te beluisteren.

In de LLEARN podcast bieden René Kneyber, Valentina Devid en Flemming van de Graaf praktische tips, tools en ideeën voor leraren, en bespreken ze interessante nieuwe (en klassieke) onderwijsboeken over onderwijs.

De podcast bevat al meer dan 30 afleveringen. Ik had eerst aflevering #34 Digitale tools ontdekt en daarna begon ik vanaf aflevering 1 alles te beluisteren. Ik ben er nog niet helemaal door, maar tot op heden weet zowat elke aflevering mij te boeien.
 

Meer podcasts over onderwijs

Bovenstaande podcasts zijn degene die ik momenteel volg en waarvan ik al heel wat afleveringen heb beluisterd, maar uiteraard zijn er nog interessante podcasts te vinden over onderwijs. Hieronder vind je er nog een aantal die waarschijnlijk ook de moeite waard zijn, maar waar ik nog geen (of weinig) afleveringen van beluisterd heb:

Ken jij goede onderwijspodcasts die zeker een plaatsje verdienen in bovenstaande lijst? Deel ze dan even in een reactie op dit bericht.
 

Checkpod app

Als afsluiter nog deze tip: ben je op zoek naar podcasts die de moeite waard zijn om te beluisteren? Gebruik dan eventueel de Checkpod app. Je krijgt er aanbevelingen op basis van de podcasts die je al volgt via jouw profiel. Je vindt er ook reviews van andere luisteraars.
 

Laatste update: 1 december 2023