Een document afdrukken op A5-formaat of als boekje

Kevin Van Eenoo |

Hoe kan ik mijn Worddocument afdrukken op A5-formaat?

Die vraag krijg ik af en toe van studenten. Vaak heeft dat Worddocument standaard het A4-formaat. Als eenvoudige oplossing kan je het document exporteren als pdf en vervolgens gebruikmaken van Adobe Acrobat Reader om het af te drukken. In onderstaande video wordt deze werkwijze stap voor stap uitgelegd.

Podcasts als vorm van professionalisering

Kevin Van Eenoo |

Overal zie je mensen die een koptelefoon dragen of oortjes in hebben. Ik vraag me dan wel eens af wie muziek aan het beluisteren is en wie gekozen heeft voor een podcast. Zelf behoor ik meestal tot die tweede categorie. Ik ga met de trein naar het werk en ben vaak onderweg in functie van stagebezoeken. Het zijn ideale momenten om podcasts te beluisteren.

De Nerdland Maandoverzicht podcast was voor mij de eerste podcast die ik de moeite waard vond om maandelijks te volgen. Lieven Scheire en zijn mede science freaks zorgen altijd voor heel aangename afleveringen waarbij het belangrijkste wetenschapsnieuws van de voorbije maand aan bod komt. Wie me dan tegenkomt in de trein of op straat kan zich misschien afvragen waarom ik zo vaak aan het glimlachen ben. Waarschijnlijk komt het door dit gezelschap in mijn oren.

Ondertussen hebben podcasts veel aan populariteit gewonnen. Er is een groot aanbod en er komen er nog steeds bij. Een podcast maken is dan ook relatief eenvoudig. De drempel om ze te beluisteren is nog kleiner. Gewoon een podcast app downloaden op je smartphone en je bent vertrokken. Zelf maak ik gebruik van Spotify om podcasts te beluisteren, maar dat kan ook via Apple Podcasts, Deezer, Google Podcasts, Soundcloud, YouTube ...
 

Onderwijspodcasts

Er bestaan podcasts over heel diverse onderwerpen en uiteraard ging ik als onderwijsmens onder andere op zoek naar het onderwijsgerelateerde aanbod. Hieronder vind je een twee (onderwijs)podcasts die ik echt de moeite waard vind.

In de lerarenopleiding deel ik vaak podcastafleveringen met studenten en collega's. Enerzijds omdat ik hoop dat ze geïnspireerd zullen worden door die aflevering(en) te beluisteren. Anderzijds omdat ik het gevoel heb dat het beluisteren van kwaliteitsvolle podcasts een goede en eenvoudige manier is om jezelf te professionaliseren.
In onderstaande podcasts komen bijvoorbeeld heel vaak experts aan het woord met veel onderzoeks- en/of praktijkervaring. Je krijgt via de podcasts gratis toegang tot waardevolle expertise. Het beluisteren van podcasts die aansluiten bij jouw professionele context kunnen je helpen om te reflecteren over je eigen handelen en nieuwe inzichten te krijgen die je praktijk vooruit helpen. Dat is alvast mijn ervaring.
 

Buiten de krijtlijnen

De eerste podcast in het lijstje is Buiten De Krijtlijnen. Ik neem hieronder even de beschrijving over van de oprichter van deze podcast:

Buiten De Krijtlijnen is een podcast over onderwijs. Aan de hand van gesprekken met experts, leerkrachten, directeurs, pedagogen en ondernemers probeert de podcast het antwoorden te vinden op de onderwijsvraagstukken van deze tijd. Maar de podcast wil ook inspireren, creëren en motiveren. Buiten De Krijtlijnen werd opgericht door Rinke Vanhoeck. Rinke is zelf actief in het onderwijs als leerkracht secundair onderwijs en probeert wat hij meemaakt in de praktijk, te gebruiken in de podcast om zo tot concrete en verhelderende gesprekken te komen.

Buiten De Krijtlijnen is een kenniscentrum dat aan de hand van audio en video leerkrachten wil professionaliseren en inspireren.

Deze podcast heeft ondertussen al meer dan 140 afleveringen op de teller. Hieronder vind je een overzicht van enkele afleveringen die me zijn bijgebleven:

Uiteraard koos ik afleveringen die vooral aansluiten bij mijn persoonlijke professionele interesses (digitale didactiek, lerarenopleiding ...), maar de podcast heeft nog veel meer te bieden. Ontdek het aanbod vooral zelf!
 

LLEARN

Over de LLEARN podcast ben ik heel enthousiast. Ik heb hem recent ontdekt en het is een heel aangename en toegankelijke podcast om te beluisteren.

In de LLEARN podcast bieden René Kneyber, Valentina Devid en Flemming van de Graaf praktische tips, tools en ideeën voor leraren, en bespreken ze interessante nieuwe (en klassieke) onderwijsboeken over onderwijs.

De podcast bevat al meer dan 30 afleveringen. Ik had eerst aflevering #34 Digitale tools ontdekt en daarna begon ik vanaf aflevering 1 alles te beluisteren. Ik ben er nog niet helemaal door, maar tot op heden weet zowat elke aflevering mij te boeien.
 

Meer podcasts over onderwijs

Bovenstaande podcasts zijn degene die ik momenteel volg en waarvan ik al heel wat afleveringen heb beluisterd, maar uiteraard zijn er nog interessante podcasts te vinden over onderwijs. Hieronder vind je er nog een aantal die waarschijnlijk ook de moeite waard zijn, maar waar ik nog geen (of weinig) afleveringen van beluisterd heb:

Ken jij goede onderwijspodcasts die zeker een plaatsje verdienen in bovenstaande lijst? Deel ze dan even in een reactie op dit bericht.
 

Checkpod app

Als afsluiter nog deze tip: ben je op zoek naar podcasts die de moeite waard zijn om te beluisteren? Gebruik dan eventueel de Checkpod app. Je krijgt er aanbevelingen op basis van de podcasts die je al volgt via jouw profiel. Je vindt er ook reviews van andere luisteraars.
 

Laatste update: 1 december 2023

Blind leren typen - online tools

Kevin Van Eenoo |

De snelheid waarmee we teksten typen op onze smartphone of tablet is onnavolgbaar, maar werken we even efficiënt als we een toetsenbord voor onze neus krijgen? Het spreekt voor zich dat iemand die blind kan typen met 10 vingers veel effectiever werk kan leveren dan iemand die deze skill niet in de vingers heeft.

In het secundair onderwijs behoort dactylografie niet standaard tot het curriculum. Slechts in een beperkt aantal studierichtingen leren leerlingen blind typen. Terwijl het een vaardigheid is waar bijna iedereen baat bij heeft. Dat is ook wat Peter Dawyndt bedacht nu kinderen drie weken thuis zitten door het coronavirus.

Er bestaan heel wat online tools die ingezet kunnen worden om leerlingen (en jezelf) blind te leren typen. Hieronder vind je een overzicht van de tools die werden aangebracht via Twitter naar aanleiding van bovenstaande tweet, aangevuld met enkele tools die ik deel met mijn HOGENT studenten die dactylografielessen geven.
 

Online typecursussen

Gratis

  • Typelesonline
    • Nederlandstalige versie beschikbaar
    • Vorige versie Typelesonline.nl
    • QWERTY, AZERTY, DVORAK ...
  • Typing.com
    • Engelstalig
    • Mogelijkheid om eenmalig een Premium Membership aan te schaffen = geen reclame, ondersteuning ...
    • QWERTY
  • TypingClub
    • Engelstalig
    • Mogelijkheid om te betalen voor extra mogelijkheden.
    • QWERTY, AZERTY ...


Te betalen tools/abonnementen

  • Ticken
    • Beschikbaar in het Nederlands.
    • Met typegames na elke les.
  • TypeTopia
    • Beschikbaar in het Nederlands.
    • Typen leuk gemaakt door typespelletjes en een geïntegreerd spannend avontuur.
    • Gratis proefles (spel)
  • Typing Master
    • Beschikbaar in het Nederlands
    • Veelzijdige typoefeningen en tests om je vaardigheden te beoordelen.
  • Typ-top online
    • Boek in combinatie met een online oefenmodule.
    • Methode van uitgeverij Van In.
  • Typ10 BE
    • 10 lessen om de basisvaardigheid aan te leren
    • Vervolgens een online module (1 jaar)


Games (aan te kopen)


Al spelend leren typen (gratis)


Bovenstaande tools heb ik nog niet allemaal getest, dus deel gerust jouw ervaringen via een reactie op deze post.

Belangrijk: als leerlingen leren typen is het ook belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan een ergonomische werk- en zithouding!
 

Update: 31 maart 2022

Eerste congres 2LinK² voor leraren informatica en STEM: de noodzaak van digitale competentie bij jongeren

Kevin Van Eenoo |

Op 13 juni organiseerde de vereniging voor leraren informatica en STEM, 2LinK², een eerste congres in Gent met als hoofdthema Computationeel denken binnen informatica en STEM.

Vanaf 1 september 2019 gelden voor de eerste graad van het secundair onderwijs nieuwe eindtermen. Leraren informatica en STEM zullen vanaf dan o.a. de eindtermen Digitale competentie en mediawijsheid voor de eerste graad secundair onderwijs in de praktijk moeten brengen.

Het 2LinK² congres wou hen hierbij ondersteunen met tal van boeiende lezingen en workshops. Leraren, lerarenopleiders en academici brachten er activerende manieren om o.a. computationeel denken in de klas aan te pakken, zowel binnen het vak informatica als binnen de STEM-vakken. In de workshops en lezingen werden de deelnemers ondergedompeld en konden ze actief deelnemen. Het waren intensieve sessies, zowel voor de lesgevers als voor de deelnemers.

Keynote spreker Prof. Ann Dooms (VUB) kwam haar onderzoek rond beelden en wiskunde toelichten om zo de deelnemers te inspireren om met informaticawetenschappen aan de slag te gaan.

Bij de keuzeworkshops stonden o.a. op het programma:

  • een demo over het maken en programmeren van een Phenakisticoop met leerlingen kunstonderwijs;
  • aan de slag gaan met KIKS, een project voor de 3de graad secundair onderwijs, over klimaatverandering en het tellen van huidmondjes bij planten met behulp van A.I.;
  • werken met DodonaEdu, een platform om automatisch programmeeroefeningen te evalueren tijdens de lessen;
  • een CS-unplugged-sessie waar deelnemers fysiek aan de slag gaan;
  • ...

In de afsluitende plenaire sessie kwamen vertegenwoordigers van het Katholiek Onderwijs en het GO! toelichten hoe je computationeel denken in de klas kan aanpakken.

Het was een intense, actieve en inspirerende dag. Het programma vind je op de website van 2LinK2.
Enthousiaste leraren inspireerden er drie sessies lang hun collega’s en leerden hoe je leerlingen warm kan maken voor technologie en de 21st-century-skills.

Een blik op de werking van inspectie 2.0

Kevin Van Eenoo |

Op 28 februari zaten we met de Vlaams lerarenopleiders informatica samen met de inspectie informatica/wiskunde. Het was een boeiend gesprek waarbij we een blik kregen op de werking van inspectie 2.0. Met de invoering van inspectie 2.0 wordt er breder, methodologisch onderbouwd doorgelicht. Doorlichtingen worden nu gebaseerd op het Referentiekader voor Onderwijskwaliteit/CLB-kwaliteit en op wetenschappelijk onderzoek.

Algemeen

Inspectie 2.0 heeft een dubbel doel:

  • enerzijds controle met het oog op erkenning;
  • anderzijds een stimulans zijn voor instellingen.

De inspectie gaat meer in dialoog met scholen en leerkrachten. Onderstaande onderzoeksvragen staan hierbij voorop:

  1. In welke mate ontwikkelt de instelling haar eigen kwaliteit, met bijzondere aandacht voor de aansturing en de kwaliteitsbewaking van de onderwijsleerpraktijk?
  2. In welke mate verstrekt de instelling kwaliteitsvol onderwijs dat tegemoetkomt aan de kwaliteitsverwachtingen uit het Referentiekader voor Onderwijskwaliteit en respecteer ze de regelgeving?

Meer informatie over het Referentiekader voor onderwijskwaliteit is te vinden op mijnschoolisok.be. Voor de onderwijsleerpraktijk baseert de inspectie zich naast het referentiekader ook op de leerplannen (die niet door de inspectie ontwikkeld worden) van de doorgelichte vakken.

Inspectie 2.0 vertrekt van ontwikkelingsschalen met vier ontwikkelingsniveaus:

  • beneden de verwachtingen: er zijn meerdere essentiële elementen die voor verbetering vatbaar zijn;
  • benadert de verwachtingen: er zijn nog meerdere punten ter verbetering, maar de sterke punten wegen zwaarder door. Het geheel voldoet echter nog niet aan de verwachting;
  • volgens de verwachtingen: er zijn veel sterke punten en geen belangrijke punten ter verbetering. Het geheel voldoet aan de verwachting;
  • overstijgt de verwachting: vele sterke punten, met inbegrip van significante goede praktijkvoorbeelden.

De ontwikkelingsschalen worden nog gefinetuned op basis van de eerste inspecties volgens het nieuwe referentiekader. Ze worden later openbaar gemaakt. Op het niveau van de onderwijsleerpraktijk zijn er bijvoorbeeld schalen i.v.m. het gevalideerd doelenkader, leer- en leefklimaat, feedback ...

De ontwikkelingsschalen:

  • moeten scholen stimuleren om hun kwaliteit te (blijven) ontwikkelen;
  • zullen zorgen voor transparantie over het onderzoek;
  • helpen bij het opstellen een objectieve en betrouwbare beoordeling;
  • zorgen ervoor dat de doorlichtingsgegevens gestandaardiseerd geregistreerd worden;
  • dienen als basis voor het verslag.

Tips voor leerkrachten

Uit het gesprek met de inspectie informatica/wiskunde kwamen enkele interessante vaststellingen. Daaruit kunnen we een aantal algemene tips voor leerkrachten halen die hopelijk als vanzelfsprekend in de oren zullen klinken.

Zet in op een goede vakgroepwerking en vakoverleg

  • Zorg voor een concrete planning (Wanneer doen we wat? Wat als er iets fout loopt?).
  • Werk samen de leerlijnen uit.
  • Ga voor kruisbestuiving tussen gevestigde waarden en nieuwe leerkrachten.

Vertrek vanuit de leerplandoelen

  • Werk als leerkracht niet teveel volgens je eigen voorkeuren. Werk leerplangericht en geef elk leerplanonderdeel de nodige aandacht om tot een evenwichtige leerplanrealisatie te komen.
  • Volg de handleiding/het handboek niet te slaafs.
  • Vertrek bij het uitwerken van de leerplandoelen vanuit realistische en betekenisvolle contexten.

Zorg voor evenwichtige en transparante evaluatie

  • In de evaluatie moeten de leerplanonderdelen in verhouding tot wat het leerplan vooropstelt verrekend worden.
  • Zorg voor heldere criteria. Ga voor transparantie op het niveau van de volledige evaluatie. Leerlingen moeten weten hoe ze geëvalueerd worden.
  • Heb voldoende aandacht voor (tussentijdse) feedback.
  • Zorg bij het bepalen van een beoordeling voor een duidelijk onderscheid tussen de beoordeling van de vooropgestelde doelen door het leerplan (= wat in rekening gebracht mag worden voor attestering), verdiepende doelen die de leerkracht nastreeft en leefattitudes (die positief gevaloriseerd moeten worden).

Uiteraard nemen de lerarenopleiders de input uit het gesprek met de inspectie mee naar de lerarenopleidingen zodat ook toekomstige leerkrachten meteen mee zijn in deze mindset.

Bronnen: